Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: johnas
Категория: Бизнес
Прочетен: 337516
Постинги: 285
Коментари: 43
Гласове: 248
Постинг
07.05.2014 10:00 - Шум от съседи , какво да правя?
Автор: johnas Категория: Новини   
Прочетен: 7757 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.10.2023 14:19


 

1. Кога и до колко вдигането на шум ми е позволено?

Всяка една община приема наредба за обществения ред, в която посочва допустимото време и условия за вдигането на шум. Според тази на Столична община има няколко случая, когато мога да вдигам шум и които не се различават по същество от тези, посочени в наредбите на другите общини. А именно:

  • Когато задоволявам битовите си потребности - строителни, монтажни или ремонтни дейности, които мога да извършвам само от 08.00 до 14.00 часа и от 16.00 до 22.00 часа. Важно: Трябва да уведомя за това съседите ми най-рано 24 часа преди започване на работата.
  • Когато съм собственик на търговски обект (заведение, клуб, дискотека и др.), който се намира до 30 метра от жилищна сграда, мога с дейността си да вдигам шум до 22.00 часа.  
  • Мога да свиря на музикални инструменти и да пея с цел обучение, репетиране и  преподаване за времето от 08.00 до 14.00 часа и от 16.00 до 22.00 часа.
  • Ако съм строител и се налага извършването на строително-монтажни работи (СМР), не мога да вдигам шум между 22.00 и 08.00 часа в работните дни. А по време на празнични и почивни дни, това ми е напълно забранено. Изключение има само в случаи на аварии, бедствия и наложително непрекъсване на работната ми дейност, след разрешение от кмета на районна, където се намира строежът.
  • Когато искам да използвам пиротехнически изделия (фойерверки, заря, пиратки и др.), разрешение имам:
    • до 22.00ч. за празнуване на  национални и официални празници;
    • до 21.00ч. (лятно време) и 20.00ч. (зимно време) за провеждането на концерти, театрални, музикални постановки на открито; митинги и събрания; сватби, фирмени тържества; спортни събития и др.
  • За всички останали случаи (организиране на приятелски партита, слушане на силна музика вкъщи и др.) важи основното правило – вдигане на шум в рамките на допустимото време от 08.00 до 14.00 часа и от 16.00 до 22.00 часа.

2. Къде и как да сигнализирам, когато някой вдига много шум?

  • Когато лицето, вдигащо шум е собственик, обитател или наемател на етажната собственост, мога да подам оплакване до управителния съвет на сградата, който съставя протокол за извършеното нарушение. Ако етажната собственост няма управителен съвет, протоколът се съставя от домоуправителя и двама собственици или ползватели от сградата. В него се вписват данните на виновното лице, описание на нарушението, както и времето и датата на извършването му. Протоколът се съставя в три екземпляра – по един за нарушителя, председателя на управителния съвет/домоуправителя и един за общинската или районна администрация, където ще се подаде сигнала за нарушението.

Важно: Глобата, която се налага за вдигане на шум е в размер между 20 и 100лв., когато нарушителят е физическо лице; и между 150 и 350 лв., когато е юридическо лице.

Когато обитаваното помещение от лицето, е с отделен вход в сградата (различен от централния), се наказва с глоба от 50 до 150 лв., когато е физическо лице и глоба от 200 до 500 лв., когато е юридическо лице.

  • Други органи, към който мога да се обърна в момента, когато шумът стане недопустим и силен, са служителите на МВР. За тази цел  се обаждам на телефон 112. Полицаите идват и проверяват на място подадения сигнал. Ако шумът е над позволеното и е след законово допустимото време, полицаите предупреждават нарушителя да намали шума или ще последва съставяне на акт за административно нарушение при повторното им идване на адреса.

Важно: При пристигане на адрес, служителите на МВР проверяват самоличността на лицето-нарушител на обществения ред. Ако е непълнолетен, се викат неговите родители или законни представители, които поемат отговорността за силния шум. Проверява се тяхната самоличност и ако последва съставянето на акт, той се издава на името на единия от тях.   

3. Мога ли да оспоря съставения ми акт?

Разбира се, имам право да подам жалба до 3 дни след издаване на акта пред съответните контролни органи, които са го съставили.

Важно: Измерването на шума се извършва с уред наречен децибелометър. Това е единственият начин да се докаже надвишаване на допустимите норми на шума. Ако все пак смятам, че произведения от мен шум не е толкова силен, винаги мога да откажа да подпиша акта, съставен ми от  контролните органи и да го оспоря. Съществено значение има моментът дали идвайки на проверка, органите са отчели с уред силата на шума. Ако не, това би било вероятна причина актът да ми бъде отменен.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив
Блогрол
1. Застраховка "Живот"
2. Застраховка "Живот" и "Злопоука"
3. Договор за застраховка
4. Запис на заповед
5. Придобивна давност между съсобственици
6. Продажба на съсобствен имот
7. Отстраняване на грешки и непълноти в кадастрални планове
8. Етажна собственост
9. Изменение на договора , поради стопанска непоносимост
10. Право на строеж
11. Присъдена издръжка деца
12. Банков влог/депозит/
13. Неустойка
14. Форсмажор
15. Договор за консигнация
16. Франчайзинг
17. Банков кредит
18. Давност дългове - парно, ток и вода
19. Развод по взаимно съгласие
20. Незаконен строеж
21. Запис на заповед
22. Проверка тежест имот
23. Осиновяване
24. Заличаване на фирма
25. Парите - в банка или в Застраховка "Живот"
26. Имотни обяви - Опасности
27. Кредити и депозити също се наследяват
28. Промяна на лично , бащино и фамилно име
29. Рекламация при покупка на продукт
30. Бързите заеми с големи такси